Importanta igienizarii spatiilor interdentare

Desi nu le vedem, spatiile interdentare exista si sunt mai importante decat orice alt loc din cavitatea orala. De  ce? Deoarece de aici incep majoritatea problemelor dentare si gingivale. Daca va intrebati unde este mai exact acest spatiu interdentar, el este localizat imediat sub punctul de contact dintre doi dinti si este acoperit de gingie, papila ( acea gingie sub forma de triunghi cu varful in jos).

Acest spatiu nu este igienizat in urma periajului normal, motiv pentru care placa bacteriana neatinsa este cauzatoare de inflamarea gingiilor( gingivita), ce se manifesta clinic prin sangerare la periaj, si nu in ultimul rand cauzeaza cariile interdentare, acele carii pe care nu le vedem decat in momentul in care ne dor.

Astfel este important sa igienizam si spatiile dintre dinti, cu periute interdentare, adaptate fiecarui spatiu . Pentru a afla dimensiunea  spatiului interdentar si periuta corespunzatoare avem nevoie de ajutorul medicului stomatolog. Acesta va masura cu ajutorul unei sonde gradate marimea spatiului si va indica periuta cea mai eficienta. Eficienta inseamna ca perii trebuie sa curete in totalitate zona si in acelasi timp sa nu produca traume papilei(gingiei).

Doar controland placa bacteriana in totalitate ne putem tine la distanta de carii si de problemele gingivale. Acest lucru este valabil si pentru copii. Da, periutele interdentare se pot folosi si la copii si este o modalitate simpla de a-i pazi cat mai usor de albinuta.

Dr Camelia Roman