Sugestii pentru un periaj eficient al dintilor la copii

Modul in care ne spalam pe dinti si tehnica pe care o folosim au o importanta mai mare decat la prima vedere.Daca pornim de la premisa ca un dinte curat nu poate fi bolnav si observam apoi ca ne lovim zilnic de carii si alte probleme dentare la toate varstele, ne putem asuma concluzia ca nu avem dintii perfect curati :).Dar putem oferi cateva sfaturi pentru un zambet fericit, atat pentru copii, dar si pentru adulti.

In primul rand orice periaj sau tehnica folosita trebuie sa indeplineasca 3 criterii : sa fie acceptabila, eficienta si netraumatica. Iar daca pentru adulti este destul de usor sa treaca peste unele inconveniente, copiii sunt mai greu de pacalit.

Cum facem? Cu o perie de dinti cu perii moi, pe care o pozitionam la trecerea dintre gingie si dinte ( sulcus), efectuam miscari usoare, circulare, fara presiune prea mare pe dintisori. Din pacate unele lucruri nu le putem invata dintr-o carte, brosura sau video, asa cum de exemplu este presiunea corecta pe trebuie sa o folosim in timpul periajului.De aceea, o vizita sau consultatie anuala la medicul stomatolog pediatru este importanta. Ca si indiciu, ne putem imagina periajul unui ou, pe care trebuie sa il curatam cu periuta de dinti, fara sa se sparga.

O alta eroare este legata de timpul pe care il acordam periajului. Este o presupunere de multe ori gresita sa credem ca atunci cand se termina cele doua minute de pe cronometru dintii nostri sunt absolut curati. Sunt curati doar atunci cand nu mai simtim placa pe suprafata lor, iar de obicei procedura dureaza mai mult de 2 minute.Placa bacteriana trebuie indepartata de pe toate suprafetele, de aceea merita insistat, in functie de nivelul maxim de acceptare al fiecarui copil.

Sigur ca ar fi mult mai eficient daca am curata dintii unul cate unul si nu mai multi deodata, probabil ca astfel am putea controla mai bine fiecare zona. Dar putem sa avem acest gand in minte in timpul periajului, ne poate da un plus de meticulozitate si implicit un rezultat mai bun.

Dr Camelia Roman