Despre frica de durere in stomatologie la copii si adulti

Toata lumea fuge de medici, dar mai cu seama de medicul dentist. De ce?

Din 2 motive as zice eu:

 • in general o problema la un dinte nu e o chestiune de viata si de moarte si deseori se poate amana
 • teama de durere, vizita la cabinet fiind asociata cu o experienta neplacuta, dureroasa;

Datorita acestei frici de durere, multa lume amana cat se poate de mult vizita la stomatolog.Adesea pana in momentul cand din punct de vedere estetic interventia nu mai suporta amanare sau pana cand durerea este insuportabila si necesita o programare de urgenta.

Din pacate acest comportament se rasfrange si asupra copiilor, care desi nu au avut experiente neplacute, sau poate nici nu au fost vreodata la dentist, au aflat si ei de undeva ca la doctor “doare” si privesc cu mari rezerve vizitele medicale indiferent de specialitatea in discutie.

Inainte sa devin medic, intrebam o matusa din familie medic dentist daca nu ii este mila de pacienti cand vin la cabinet si plang de durere. Raspunsul a fost simplu : “Eu le iau durerea, nu le-o provoc. E asa frumos sa vezi ca vine omul trist, obosit, surmenat de durere si pleaca acasa zambind”.Deci tine de perspectiva din care privim rolul medicului in viata naostra.

Poate ca in secolul trecut durerea era un lucru firesc la dentist, dar in era noastra avem multe mijloace de a diminua la minim disconfortul.Fie ca vorbim de anestezicele clasice, inhalosedare, analogesedare sau laser, toate acestea au imbunatatit substantial experienta la medicul dentist.

Putem afirma ca o metoda de tratament nedureros se gaseste pentru fiecare pacient astfel incat atat parintii (adultii) cat si copiii ar trebui sa vina cu incredere si sa se simta comfortabil si in siguranta in cabinetul dentar. Medicii incearca sa aplice solutii personalizate, in functie de varsta, necesitatile si sensibilitatile fiecarui pacient.

Inchei prin a reafirma ca un dinte curat va fi intodeauna sanatos si fara durere!

Dr.Natalia Rednic

Medic Specialist Protetica Dentara

Clinica Zambetfericit :

Pentru invatarea metodelor corecte de periaj la copii, preventia cariei cat si evitarea afectarilor paradontale clinica noastra dispune de instructaje acreditate I-Top.Tot la noi puteti beneficia de multe alte interventii printre care :

 • Anestezia locala cu instalare rapida, eficienta si suficienta pentru orice interventie;
 • Tratamente chirurgicale, extractii de molari de minte, dinti inclusi;
 • Implante dentare;
 • Lucrari protetice – pe dintii naturali sau pe implante;
 • Curatarea cariilor cu lumina LASER-nu necesita anestezie injectabila;
 • Tratamente gingivale chirurgicale cu lumina LASER : frenectomii, gingivectomii, decontaminari gingivale;
 • Aparate dentare mobile si fixe;
 • Tratamente inhalosedare : sedare constienta cu gaz pentru copii si adulti
 • Tratamente analgosedare : sedare inconstienta a pacientilor (copii si adulti) pentru rezolvarea problemelor dentare in cazul pacientilor cu anxietate ridicata